Blogger Widgets

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

"Η ΦΟΝΙΣΣΑ"


Ελληνική ταινία μυθοπλασίας
βασισμένη στο μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη
Σενάριο Δήμος Θέος & Κώστας Φέρρης
Μουσική Σταύρος Λογαρίδης
Σκηνοθεσία Κώστας Φέρρης
Πρωταγωνιστές Μαρία Αλκαίου, Δώρα Λιτινάκη, Δημήτρης Πουλικάκος, Ελένη Ιωάννου, Ναταλία Αλκαίου, Λάζος Τερζάς, Αναστασία Ζαμάνη - Φέρρη, Κατερίνα - Δανάη Φέρρη
Αφηγητής ο Μάνος Κατράκης

Βραβεία-Διακρίσεις:
ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ 1974

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ - Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ (Μαρία Αλκαίου)


Σύνοψη της υπόθεσης:
Η Φραγκογιαννού (Μαρία Αλκαίου), μια ταλαιπωρημένη γυναίκα με σαλεμένο νου εξαιτίας μιας δύσκολης ζωής, αναθυμάται το παρελθόν δίπλα στην κούνια της νεογέννητης εγγονής της. Η μάνα της ήταν κακιά, ο ένας της γιος εγκληματίας. Το μυαλό της θολώνει και πνίγει το μωρό, καθώς θεωρεί ότι τα κορίτσια φέρνουν στην οικογένειά τους μόνο προβλήματα. Στη συνέχεια, θα αφήσει ένα κοριτσάκι να πνιγεί στο πηγάδι, ενώ θα πνίξει άλλα τρία κοριτσάκια, εκ των οποίων το ένα νεογέννητο. Θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτό απαλάσσει παιδιά και γονείς από τα επερχόμενα βάσανα της ζωής. Οι αρχές την καταδιώκουν και εκείνη καταλήγει στη θάλασσα, όπου θα βρει και το θάνατο.





Ο Οδ. Ελύτης στο βιβλίο του «Η Μαγεία του Παπαδιαμάντη» πλησιάζει με εξαιρετική ευαισθησία κι ακρίβεια το έργο του μεγάλου νεοέλληνα πεζογράφου, του ζωγράφου της ψυχής των ταπεινών κι απλοϊκών ανθρώπων.Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης πλήρης ο ίδιος, αγάπης και συμπάθειας μεταγγίζει τα ψυχικά του αυτά γνωρίσματα στους ήρωές του, ακόμη και στην Χαδούλα,την στραγγαλίστρια μικρών παιδιών, την ηρωΐδα του καλύτερου διηγήματός του, της «Φόνισσας».


http://www.edutv.gr/deyterobathmia/papadiamantis-elytis-fonissa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου