Blogger Widgets

Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος

Η αφορμή για την κήρυξη του πολέμου δόθηκε όταν στο Σεράγεβο της Βοσνίας δολοφονήθηκε ο διάδοχος του αυστριακού θρόνου Φραγκίσκος Φερδινάνδος από ένα νεαρό Σέρβο εθνικιστή (Ιούνιος 1914). Σχεδόν αμέσως η Αυστροουγγαρία κήρυξε τον πόλεμο στη Σερβία (Ιούλιος 1914). Η Ρωσία και η Γαλλία εκδήλωσαν τη συμπαράστασή τους στη Σερβία, ενώ η Γερμανία τάχθηκε στο πλευρό της Αυστροουγγαρίας. Στα επόμενα τέσσερα χρόνια έγιναν συνολικά εξήντα κηρύξεις πολέμων. Αυτός ήταν ο Μεγάλος Πόλεμος ή Α’ Παγκόσμιος πόλεμος, όπως ονομάστηκε αργότερα.


"Στις 28 Ιουνίου 1914, ο Τρίφκο Γκράμπετς και ο Γκαμπρίνοβιτς πέταξαν τη βόμβα αλλά το αμάξι που διέσχιζε τους δρόμους του Σεράγιεβο με το ζεύγος των διαδόχων, πρόλαβε και απέφυγε την έκρηξη. Μέλη της ακολουθίας και κάποιοι από το πλήθος τραυματίστηκαν από τα θραύσματα. Οι αυστριακοί ευγενείς νόμιζαν ότι είχαν γλιτώσει. Όταν όμως το αυτοκίνητο επέστρεφε από το δημαρχείο, σταμάτησε μπροστά στο συνωστισμένο πλήθος από το οποίο ξεπρόβαλε ο εκτελεστής Γκαβρίλο Πρίνσιπ. Ο νεαρός πυροβόλησε από κοντά τον Φερδινάρδο που έγειρε αιμόφυρτος στο κάθισμα. Αμέσως έστρεψε την κάννη στη σύζυγό του Σοφία φον Χόφμπεργκ, η οποία στάθηκε μπροστά από τον άντρα της για να τον προστατεύσει".
http://news247.gr : "Μηχανή του Χρόνου: Η παρακρατική οργάνωση που ξεκίνησε έναν Παγκόσμιο Πόλεμο"

δείτε εδώ έκθεση για τα 100 χρόνια του πολέμου

Ντοκιμαντέρ από την σειρά του BBC Ο ΑΙΩΝΑΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ (1900-1999)
Το 1914 νεαροί στρατιώτες στο Βερολίνο, το Παρίσι, τη Βιέννη, την Αγία Πετρούπολη και το Λονδίνο παρήλαυναν με ενθουσιασμό για να υπηρετήσουν την πατρίδα τους. Σε αυτόν τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, 70 εκατομμύρια στρατιώτες από περισσότερες από 20 χώρες θα έκαναν το καθήκον τους. Στο τέλος, εννέα εκατομμύρια από αυτούς είχαν σφαγιαστεί. Οι πολιτικοί χάρτες σχεδιάστηκαν από την αρχή, τέσσερις αυτοκρατορίες εξαφανίστηκαν και μια δίνη νέων κρατών απέκτησαν υπόσταση. Αλλά ήταν η εμπειρία των ανθρώπων στα χαρακώματa,  εκείνη που χαρακτήριζε αυτή τη γενιά.
http://greek-documentaries.blogspot.gr/2012/05/1-bbc.html




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου