Blogger Widgets

Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Μινωικός Πολιτισμός

Η Κρήτη λόγω της θέσης της έγινε γρήγορα η μεγαλύτερη ναυτική και εμπορική δύναμη της εποχής. Αμέτρητα καράβια διέσχιζαν το Αιγαίο για να πουλήσουν οι Μινωίτες τα προϊόντα τους κι έτσι δημιουργήθηκε η ¨ Μινωική θαλασσοκρατία¨. Οι πόλεις δεν είχανε τείχη, γιατί με τέτοια ναυτική δύναμη δεν είχανε τίποτε να φοβηθούν. Σπουδαιότερες πόλεις ήταν: η Κνωσός, η Φαιστός, τα Μάλια και η Ζάκρος. 
Οι Μινωίτες ήταν εύθυμοι άνθρωποι και ο ήλιος και τα χρώματα ήταν διάχυτα παντού. Άνδρες και  γυναίκες είχαν τις ίδιες ελευθερίες και τα ίδια δικαιώματα. Οι άνδρες ντύνονταν απλά, φορούσαν το «Ζώμα» (ένα κομμάτι ύφασμα τυλιγμένο γύρο από τη μέση τους), σε αντίθεση με τις γυναίκες που φορούσαν μακριές χρωματιστές φούστες, λεπτά πουκάμισα, ποδιές, καπέλα, κορδέλες, κοσμήματα και βάφονταν και χτενίζονταν όπως και οι σημερινές, ασχολούνταν με τις δουλειές του σπιτιού και συμμετείχανε στις γιορτές και τα αγωνίσματα. 
Ο πολιτισμός ονομάστηκε Μινωικός και όλοι οι βασιλιάδες της Κρήτης Μίνωες, από τον μυθικό βασιλιά της Κρήτης Μίνωα, το γιο της Ευρώπης και του Δία. Τις πρώτες ανασκαφές στην Κνωσό έκανε ο Μίνως Καλοκαιρινός, ένας έμπορος και αρχαιολόγος του Ηρακλείου, ο οποίος το 1878 αποκάλυψε θεμέλια με αποθήκες γεμάτες μεγάλα πιθάρια. Στη συνέχεια το 1900-1913 και 1922-1930 ακολούθησαν οι ανασκαφές του Άγγλου αρχαιολόγου Σερ Άρθουρ Έβανς που έφεραν στην επιφάνεια το πανέμορφο και δαιδαλώδες Ανάκτορο της Κνωσού.
* Τα Ταυροκαθάψια ήταν ένα πολύ δημοφιλές άθλημα στον Μινωικό πολιτισμό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου