Blogger Widgets

Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

λεξιλόγιο έκθεσης

Εγκαινιάζουμε σήμερα μια σειρά αναρτήσεων με ετικέτα «λεξιλόγιο έκθεσης». Θα μάθετε τη σημασία λέξεων που χρησιμοποιούνται στην έκθεση και θα δείτε παραδείγματα χρήσης των λέξεων αυτών.

προπαγάνδα : 1α. η (έντυπη ή προφορική) συστηματική και οργανωμένη προσπάθεια διάδοσης πολιτικών, θρησκευτικών κτλ. ιδεών και απόψεων με σκοπό τον επηρεασμό της συνείδησης της κοινής γνώμης προς συγκεκριμένη κατεύθυνση και με συγκεκριμένους στόχους: Kομμουνιστική / αθεϊστική / ανθελληνική ~. Kάνω / ασκώ ~. H εφημερίδα ήταν το όργανο της προπαγάνδας του κόμματος.  β. αυτός που διενεργεί προπαγάνδα: Πράκτορας της αγγλικής προπαγάνδας, της Aγγλίας. 2. μονομερής, στρεβλή, μεροληπτική μετάδοση πληροφοριών με ιδιοτελείς στόχους: Tο δελτίο ειδήσεων κατάντησε κυβερνητική ~.
υποβολιμαίος -α -ο : που γίνεται με υστεροβουλία και που αποσκοπεί στη δημιουργία εντυπώσεων και στον επηρεασμό της εξέλιξης των πραγμάτων προς μια ορισμένη κατεύθυνση: Yποβολιμαία είδηση / πληροφορία.
χειραγώγηση  : η ενέργεια του χειραγωγώ· καθοδήγηση·: H ~ του ανθρώπου στο δρόμο της αρετής. Iδεολογική / πολιτική ~. 
χειραφέτηση  : η ενέργεια του χειραφετώ. 1α. απαλλαγή από τη γονική κηδεμονία· χειραφεσία: H ~των νέων. β. αναγνώριση στη γυναίκα όλων των αστικών δικαιωμάτων που έχει και ο άντρας. 2. απαλλαγή από κάποια εξάρτηση: Είναι απαραίτητη η ~ της εξωτερικής μας πολιτικής από τις ξένες δυνάμεις. 
(Λεξικό Τριανταφυλλίδη)

Παραδείγματα
Προπαγάνδα
Ο βουλευτής χρησιμοποίησε τη θέση αυτή για λόγους προπαγάνδας και εντυπωσιασμού.
Κατά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, όπως συμβαίνει σε κάθε πόλεμο, η κυβέρνηση κάθε χώρας ξεκίνησε την προπαγάνδα κατά του εχθρού με σκοπό να φανατίσει τον λαό και να χτίσει ένα ισχυρό μέτωπο αντίστασης κατά των εισβολέων. 
Η παιδεία διαμορφώνει δημοκρατική συνείδηση προκειμένου να μην επηρεάζεται ο πολίτης από δημαγωγίες και προπαγάνδα.
υποβολιμαίος -α -ο
Διέψευσε ο βουλευτής Κ. Π. με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την ­ υποβολιμαία φημολογία περί δήθεν παραίτησής του.
Η εφημερίδα υιοθέτησε, χωρίς τη δέουσα έρευνα, την ψευδή, κακόβουλη και υποβολιμαία είδηση που έστησε συγκεκριμένο πρόσωπο.
Οποιαδήποτε δημοσιεύματα κατά του Α.Χ. θεωρήθηκαν ύποπτα, υποβολιμαία και ετεροκατευθυνόμενα.
χειραγώγηση 
Οι συνέπειες από την παραβίαση αυτή στον τομέα των προσωπικών ελευθεριών του πολίτη είναι πολύ μεγάλες, αφού σε τέτοιο κλίμα ο πολίτης φοβάται -τρομοκρατείται- σφίγγεται και κλείνεται στον εαυτό του και φτωχαίνει η δημοκρατία, αδυνατίζει στον τομέα της αντίστασής του, στη χειραγώγηση της εξουσίας και έτσι περνούν αντιλαϊκά μέτρα.
Νομίζω ότι είναι τουλάχιστον ανιστόρητο και πολιτικά υποκριτικό η κοινοβουλευτική δημοκρατία να εμφανίζεται ως το «τέλος της ιστορίας» των πολιτικών συστημάτων, ως εκείνη η συνθήκη η οποία, εγγυώμενη την ευημερία και την ελευθερία των πολιτών, εξ ορισμού είναι ξένη με κάθε μορφή χειραγώγησης και βίαιης επιβολής των επιλογών της (εκλεγμένης) πολιτικής εξουσίας επί της κοινωνίας ή τμημάτων της.
Κατά τα άλλα, όπως ήδη πρόλαβε να πει πρώην υπουργός, γνωστός για την άνεσή του λόγου του, τα γεγονότα έχουν στην εποχή μας δύο μορφές. Την "πραγματικότητα" και την επικοινωνιακή τους διαχείριση.Η τελευταία, όπως προβάλλεται από την τηλεόραση, λειτουργεί ως μέσο πειθούς και χειραγώγησης ("Το `πε η τηλεόραση, άρα είναι αλήθεια").
χειραφέτηση
Διαφορετικό νόημα δίνουν κατά τα φαινόμενα στη χειραφέτηση οι Βρετανίδες, αφού διεκδικούν επί ίσοις όροις από τους άνδρες συμπατριώτες τους τα πρωτεία στα κρούσματα οικογενειακής βίας.
Είναι η Γαλλίδα Γεωργία Σάνδη, εκπρόσωπος των "μποέμ" για την οποία ο ντε Μυσέ έχει σημειώσει: "Έγραφε μυθιστορήματα διαλέγοντας τα πιο δραματικά θέματα: πατροκτονίες, απαγωγές, δολοφονίες, κλοπές, φροντίζοντας πάντα να επιτίθεται στην κυβέρνηση και να κηρύττει την χειραφέτηση των γυναικών".
«Χειραγώγηση» είναι ο πυρήνας της πολιτικής όσων από ιδιοτέλεια κρατούν την κοινωνία πίσω, και αποδοχή της χειραγώγησης είναι το «πιστεύω» όσων επέλεξαν τη σχετική ασφάλεια μιας ζωής χωρίς όνειρα και οράματα. Αντίθετα, οι πλημμυρισμένοι με διαδηλωτές δρόμοι φέρνουν στο προσκήνιο της κοινωνικής και πολιτικής ζωής την αντίπαλη έννοια: «χειραφέτηση». Δηλαδή, υλική και πνευματική αυτονομία των ανθρώπων στη διαμόρφωση της ζωής τους και όχι υποταγή σε πολιτικές και κοινωνικές επιλογές που παρουσιάζονται ως, δήθεν, μόνες δυνατές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου