Blogger Widgets

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Θουκυδίδης, Βιβλίο 3. Κεφ. 78

Ρωμαϊκό ψηφιδωτό από τη Γέρασα της Ιορδανίας (Μουσείο της Περγάμου, Βερολίνο)

Μετάφραση
[1] Και οι Αθηναίοι άτακτα και με λίγα πλοία επειδή έκαναν επιθέσεις, δεινοπαθούσαν από την πλευρά τους ˙ οι Αθηναίοι από την άλλη επειδή φοβούνταν τον μεγάλο αριθμό (των εχθρικών πλοίων) και την περικύκλωση δεν έκαναν επίθεση ούτε στα παραταγμένα εναντίον τους πλοία στο σύνολό τους ούτε στο μέσο τους, αλλά αφού επιτέθηκαν σε μία πτέρυγα, βύθισαν ένα πλοίο. Και μετά από αυτά, αφού σχημάτισαν αυτοί (οι Πελοποννήσιοι) κυκλική παράταξη, (οι Αθηναίοι)  έπλεαν γύρω γύρω και προσπαθούσαν να προκαλέσουν σύγχυση.

[2] Επειδή όμως το αντιλήφθηκαν αυτοί (οι Πελοποννήσιοι) που  ήταν κοντά στους Κερκυραίους και επειδή φοβήθηκαν μήπως συμβεί ό,τι συνέβη στην Ναύπακτο, σπεύδουν να βοηθήσουν, και όταν τα πλοία συγκεντρώθηκαν όλα μαζί, έκαναν ταυτόχρονα επίθεση κατά των Αθηναίων.

[3] Και αυτοί (οι Αθηναίοι) υποχωρούσαν ήδη κάνοντας τα πλοία να οπισθοδρομούν χωρίς να κάνουν στροφή και ταυτόχρονα ήθελαν να προλάβουν τα κερκυραϊκά πλοία να καταφύγουν εκ των προτέρων (στο λιμάνι) στον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό, καθώς αυτοί υποχωρούσαν αργά και οι εχθροί είχαν παραταχθεί εναντίον τους.

[4] Η ναυμαχία λοιπόν αφού εξελίχθηκε έτσι τελείωσε με τη δύση του ήλιου.

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

            1.       Πώς αιτιολογεί ο Θουκυδίδης την ήττα των Κερκυραίων;
2.      Ποια τακτική ακολουθούν οι Αθηναίοι και γιατί;
3.     Πώς αντέδρασαν οι Πελοποννήσιοι στην επίθεση κατά κέρας των Αθηναίων;
4.     Τι συνέβη στην Ναύπακτο και γιατί φοβούνται οι Πελοποννήσιοι;
5.     Γιατί υποχωρούν αργά οι Αθηναίοι;
6.     Περιέπλεον : να κλιθεί η οριστική και η προστακτική ενεστώτα και η οριστική παρατατικού.
7.     γνόντες, ποιοντο: να γίνει χρονικά αντικατάσταση των τύπων. Να γραφούν τα απαρέμφατα και οι μετοχές όλων των χρόνων.
8.     πειρντο, τελεύτα: να κλιθούν στο χρόνο που βρίσκονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου