Blogger Widgets

Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Θουκυδίδης, Βιβλίο 3. Κεφ. 79 - 80


Μετάφραση

[79.1] Και οι Κερκυραίοι, επειδή φοβήθηκαν, μήπως αφού πλεύσουν οι εχθροί εναντίον της πόλης τους ως νικητές ή επανακτήσουν τους αιχμαλώτους από το νησί ή επιχειρήσουν κάποια άλλη εχθρική ενέργεια, τους μετέφεραν πάλι στο ναό της Ήρας και φρουρούσαν την πόλη.
[79.2] Οι άλλοι (οι Πελοποννήσιοι) όμως δεν τόλμησαν να πλεύσουν εναντίον της πόλης, αν και ήταν νικητές στη ναυμαχία, έχοντας 13 πλοία των Κερκυραίων (αιχμάλωτα), απέπλευσαν στην απέναντι στεριά, από όπου ακριβώς ξεκίνησαν.
[79.3] Και την επόμενη μέρα καθόλου περισσότερο δεν έπλεαν εναντίον της πόλης, αν και βρίσκονταν σε μεγάλη σύγχυση και φόβο, και παρόλο που ο Βρασίδας παρακινούσε (για επίθεση) τον Αλκίδα, καθώς λέγεται, χωρίς όμως να έχει ίση ψήφο ˙ κι αφού αποβιβάστηκαν στη Λευκίμμη, το ακρωτήριο, λεηλατούσαν τους αγρούς.
[80.1] Και οι δημοκρατικοί των Κερκυραίων στο μεταξύ, επειδή ήταν τρομοκρατημένοι, μήπως τους επιτεθεί ο στόλος (των Πελοποννησίων), άρχισαν διαπραγματεύσεις με τους ικέτες και τους άλλους (ολιγαρχικούς) για το πώς θα σωθεί η πόλη, και έπεισαν κάποιους να επιβιβαστούν στα πλοία ˙ και κατόρθωσαν να επανδρώσουν 30 πλοία, επειδή περίμεναν επίθεση.
[80.2] Και οι Πελοποννήσιοι, αφού λεηλάτησαν τη χώρα μέχρι το μεσημέρι, απέπλευσαν και την νύχτα δόθηκε σήμα σ’ αυτούς με πυρσούς ότι πλησίαζαν από τη Λευκάδα 60 αθηναϊκά πλοία ˙ αυτά έστειλαν οι Αθηναίοι, όταν πληροφορήθηκαν την εσωτερική αναταραχή και ότι τα πλοία του Αλκίδα σκόπευαν να πλεύσουν εναντίον της Κέρκυρας με στρατηγό τον Ευρυμέδοντα, τον γιο του Θουκλή.

Φύλλο εργασίας

ερμηνευτικές ερωτήσεις

1.       Γιατί οι Πελοποννήσιοι θεωρούνταν νικητές της ναυμαχίας;
2.      «τοὺς ἐκ τῆς νήσου» : ποιοι βρίσκονταν εκεί;
3.      Με ποιες φράσεις ο Θουκυδίδης δείχνει τον φόβο και των δύο πλευρών;
4.      Ποιος ήταν ο Βρασίδας, ο Αλκίδας και ο Ευρυμέδοντας;
5.      «ὅθενπερ» : για ποια περιοχή γίνεται λόγος;
6.      Γιατί οι Πελοποννήσιοι «ἐπὶ μὲν τὴν πόλιν οὐδὲν μᾶλλον ἐπέπλεον»;
7.      Γιατί οι Πελοποννήσιοι «ἐπόρθουν τοὺς ἀγρούς»;
8.      «τινας αὐτῶν ἔπεισαν ἐς τὰς ναῦς ἐσβῆναι» Ποιους έπεισαν και γιατί;
9.      Τι ήταν οι φρυκτωρίες;

συντακτικές ερωτήσεις

1.       Να αναγνωρίσετε τις δευτερεύουσες προτάσεις του κειμένου και να τις χαρακτηρίσετε συντακτικά (εισαγωγή, εκφορά, συντακτική λειτουργία).

γραμματικές ερωτήσεις

1.       Να κλιθούν τα κύρια ονόματα της ενότητας.
2.      Να εντοπίσετε τις μετοχές του κειμένου και να τις γράψετε στην ίδια πτώση του άλλου αριθμού και στα τρία γένη.
3.      Να εντοπίσετε τους ρηματικούς τύπους του κειμένου με αόριστο β’ και να γράψετε τα απαρέμφατα και τις μετοχές του ίδιου χρόνου.

περισσότερα για τις φρυκτωρίες



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου