Blogger Widgets

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

Λυσία Υπέρ Μαντιθέου, §6 – 8


Μετάφραση

[6] Κι έπειτα είναι ανόητο να εξετάζει κανείς αυτούς που υπηρέτησαν στο ιππικό  από την πινακίδα. Γιατί σ’ αυτή δεν υπάρχουν πολλοί από αυτούς που ομολόγησαν ότι ήταν ιππείς, ενώ είναι γραμμένοι κάποιοι που έλειπαν από την πατρίδα. Κι αυτή είναι η πιο ισχυρή απόδειξη ˙ δηλαδή, όταν επιστρέψατε από την εξορία, αποφασίσατε με ψηφοφορία να παραδώσουν οι φύλαρχοι τους καταλόγους με τους ιππείς, για να εισπράξετε από αυτούς πίσω το επίδομα.

[7] Εμένα λοιπόν κανείς δε θα μπορούσε να αποδείξει ότι αναφέρθηκα από τους φυλάρχους ούτε ότι παραδόθηκα στους συνηγόρους του δημοσίου ούτε ότι επέστρεψα το επίδομα. Κι όμως είναι εύκολο σε όλους να καταλάβουν αυτό, ότι δηλαδή, ήταν υποχρεωτικό στους φυλάρχους αν δεν αποκαλύψουν αυτούς που είχαν λάβει το επίδομα να τιμωρηθούν οι ίδιοι (να πληρώσουν ως τιμωρία).  Επομένως, πολύ πιο δίκαια θα δείχνατε εμπιστοσύνη σε εκείνους τους καταλόγους (των φυλάρχων) παρά σ’ αυτές (τις πινακίδες) ˙ γιατί από αυτές ήταν εύκολο για όποιον ήθελε να διαγραφεί το όνομά του, ενώ σ’ εκείνους (τους καταλόγους) ήταν υποχρεωτικό να αναφερθούν από τους φυλάρχους όσοι ήταν ιππείς.

[8] Και επιπλέον, κύριοι βουλευτές, αν βέβαια υπηρέτησα ως ιππέας, δε θα το αρνιόμουν σαν να έχω κάνει κάτι φοβερό, αλλά θα είχα την αξίωση, αν αποδείξω ότι κανένας πολίτης; δεν έχει πάθει κακό από μένα, να με εγκρίνετε για βουλευτή. Και βλέπω ότι κι εσείς έχετε αυτή τη γνώμη και πολλοί από όσους υπηρέτησαν τότε ως ιππείς ότι είναι βουλευτές και πολλοί από αυτούς ότι έχουν εκλεγεί στρατηγοί και ίππαρχοι. Επομένως να μη θεωρείτε ότι κάνω αυτή την απολογία για κανέναν άλλο λόγο παρά επειδή τόλμησαν (οι κατήγοροι) ολοφάνερα να πουν ψέματα εναντίον μου. Ανέβα λοιπόν στο βήμα και δώσε κατάθεση για μένα.

Φύλλο εργασίας

o   Τι ήταν το «σανίδιον»;
o   Γιατί «εηθές στιν» η εξέταση των ονομάτων στο «σανίδιον»;
o   Ποιος ήταν ο ρόλος των φυλάρχων;
o   Τι ήταν οι «καταστάσεις»΄
o   Πού αποσκοπούσε ο Μαντίθεος με την τριπλή άρνηση στην §7;
o   Ποια ήταν η διαφορά των «γραμμάτων και του «σανιδίου»;
o   Γιατί οι φύλαρχοι δεν θα παραποιούσαν τους καταλόγους με τα ονόματα των ιππέων;
o   Με ποια προϋπόθεση ζητάει ο Μαντίθεος την έγκρισή του ως βουλευτή;
o   Με ποιο επιχείρημα προσπαθεί να πάρει τους βουλευτές με το μέρος του;
o   Σε ποιο συμπέρασμα καταλήγει ο Μαντίθεος;
o   Ποιο από τα επιχειρήματα των §4 – 8 θεωρείτε πιο πειστικό και γιατί;
o   Τι αναμένεται να καταθέσει ο μάρτυρας που κάλεσε ο Μαντίθεος;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου