Blogger Widgets

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

Λυσία Υπέρ Μαντιθέου, 18 - 21



Μετάφραση

[18] Λοιπόν, ποτέ ως τώρα δεν παραμέλησα καμιά από τις άλλες εκστρατείες και τη φύλαξη (φρουρίων), αλλά πάντα εκστράτευα με τους πρώτους και αποχωρούσα με τους τελευταίους. Κι όμως πρέπει να εξετάζετε με τέτοια κριτήρια αυτούς που πολιτεύονται με φιλοτιμία και με ευπρέπεια και όχι, αν κάποιος έχει μακριά μαλλιά, να τον μισείτε γι' αυτό το λόγο. Γιατί, τέτοιου είδους συνήθειες δε βλάπτουν ούτε τους απλούς πολίτες ούτε τις αρχές της πόλης, όμως από εκείνους θέλουν να διακινδυνεύουν εναντίον των εχθρών, όλοι εσείς γενικά ωφελείστε.
[19] Επομένως δεν αξίζει, κύριοι βουλευτές, ούτε να αγαπάτε ούτε να μισείτε κανέναν από την εξωτερική του εμφάνιση, αλλά να τον κρίνετε από τα έργα του. Γιατί πολλοί, αν και συζητούν χαμηλόφωνα και ντύνονται με ευπρέπεια, έχουν γίνει αίτιοι μεγάλων συμφορών, αντίθετα άλλοι, παρόλο που παραμελούν αυτά, έχουν προσφέρει σε σας πολλά και καλά.
[20] Έχω αντιληφθεί πια, κύριοι βουλευτές, ότι μερικοί αγανακτούν με μένα γι' αυτά, επειδή δηλαδή, αν και νεότερος, προσπάθησα να μιλήσω στην εκκλησία του δήμου. Εγώ, αρχικά αναγκάστηκα να εκφωνήσω λόγους για προσωπικές μου υποθέσεις, έπειτα όμως φαίνεται ότι έδειξα μεγαλύτερη φιλοδοξία από όση έπρεπε, από τη μια επειδή αναλογιζόμουν τους προγόνους ότι δεν είχαν σταματήσει καθόλου να ασχολούνται με τις υποθέσεις της πόλης

[21] και από την άλλη επειδή έβλεπα εσάς (γιατί πρέπει να λέω την αλήθεια) ότι είχατε τη γνώμη ότι μόνο τέτοιοι άνθρωποι είναι άξιοι για κάτι ·  ώστε, ποιος αν έβλεπε εσάς να έχετε αυτή τη γνώμη, δε θα παρακινούνταν να πράττει και να μιλάει για την πόλη;  Ακόμη, γιατί δυσανασχετούσατε εσείς με τέτοιους (ανθρώπους);  Γιατί, γι' αυτούς δεν είναι άλλοι οι κριτές, αλλά εσείς.

Φύλλο εργασίας
18 – 19
1.       Με ποιες ενέργειες εκπλήρωσε ο Μαντίθεος τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις;
2.      Ποια είναι τα κριτήρια αξιολόγησης του πολίτη, σύμφωνα με τον Μαντίθεο;
3.      Η εξωτερική εμφάνιση μπορεί να αποτελέσει σωστό κριτήριο αξιολόγησης του πολίτη, κατά την άποψη του Μαντιθέου;
4.      Γιατί, κατά τη γνώμη σας, ο Μαντίθεος συμπεριλαμβάνει στα επιχειρήματά του και το θέμα της εξωτερικής του εμφάνισης;
5.      «στε οκ ξιον π’ ψεως, βουλή, οτε φιλεν οτε µισεν οδένα, λλ κ τν ργων σκοπεν» : Να εντοπίσετε την αντίθεση και να την αναλύσετε.
20 – 21
1.       Πού αποδίδει ο Μαντίθεος τη δυσαρέσκεια εναντίον του;
2.      Τι καθόριζε ο νόμος του Σόλωνα για το δικαίωμα της αγόρευσης στην Εκκλησία του Δήμου;
3.      «ναγκάσθην πρ τν μαυτο πραγμάτων δημηγορσαι» : Για ποιους λόγους μίλησε δημόσια ο Μαντίθεος (βλ. παρ. 10);
4.      Ποιο ρόλο έπαιξε η ενασχόληση των προγόνων με τα κοινά στη ζωή του Μαντιθέου;
5.      Με ποια ρητορική ερώτηση κλείνει τον λόγο του ο Μαντίθεος; Να σχολιάσετε τη σημασία της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου